Spelmännens dag

Spelmännens dag

Söndag 22 juli


10:30

Kyrkbåten anländer

Kyrkbåtarna kom från de strandnära hemmanen. Kyrkbåtsfolket hälsade på varandra genom att ställa upp årorna. Detta gjordes vid ett berg som sticker upp ur Värmeln och som än i dag heter Hälsingberg. På hemvägen från kyrkan tävlade man sinsemellan om vilka som skulle komma först hem.


11:00

Gudstjänst i kyrkan


12:00

Arbetena börjar

Fiolmusik i kyrkor ansågs förr i tiden vara opassande. I Brunskog råder dock ett annat förhållande. När Brunskogs församling skulle bygga en ny kyrka i mitten av 1800-talet bestämdes det att den skulle byggas med stenväggar istället för träväggar som i den gamla kyrkan. Bygget gick dock trögt för stenblocken var tunga och ju högre väggarna restes ju mer knotade arbetarna. Spelmans-Ola, en spelman från bygden, skrev då "Kyrkmarschen". Den gav arbetarna arbetsglädjen åter och de lyfte t o m upp Spelmans-Ola på stenblocken och bar honom med upp medan han spelade. Kyrkans stenmurar restes så att kyrkan kunde invigas 1878 och de står kvar än idag trots att kyrkan brann 1972. Kyrkan återinvigdes 1975 efter branden. 
Det kommer att spelas musik lite här och var på området under dagen.
Vadmalsstampen är igång.

Barnverksamheten öppen 11.00-15.00


12.00-18.30

Trädgårdsinspiration på Tunet

Lena Israelsson, känd trädgårdsjournalist, kommer för att hålla föredrag och besvara frågor. 

Bokashi-försäljarna ME Gård & Teknik AB i Säffe pratar om kompostering och säljer sina produkter.

Vi återkommer med mer information under våren


16:00

Spelmansstämma från Stora scenen

Stämman börjar med allspel med låtar utvalda av Värmlands spelmansförbund. Samling bakom Stora scenen kl 15.30 för genomspel av allspelslåtar. Därefter spelar olika konstellationer upp. Allspelslåtar

 


19:00

Arbetena avslutas


19:00

Musikstund i kyrkan

Brunskogs spelmanslag med solister


< Föregående dag      Nästa dag >

Hela Gammelvalaprogrammet