Husmodersföreningen

Brunskogs Husmodersförening bildades 1951. Vi är en mycket aktiv förening med ca 190 medlemmar.

Vi samlas, ca 25 medlemmar, varje tisdag för att väva, sticka, virka, sy och umgås runt kaffebordet. Vi har månadsmöten under året där vi planerar våra aktiviteter.

Varje sommar säljer våra medlemmar kaffe, hembakat bröd, våfflor och klengås i Drängstugan.

Efterlysning

Vi behöver ylletyg till stampen på Gammelvala. Du är välkommen att lämna in tyg och vi ser gärna att du är med och lära dig. Lättast att anmäla ditt intresse är det till Vävstugan på 0570-52270 på tisdag förmiddag. Vid annan tid kontaktar du Brunskogs Hembygdsgård på 0570-52208.

Stipendium

Om du är 15-25 år och bor i eller har nära anknytning till Brunskog, kan du söka Brunskog Husmodersförenings Stipendium.
Stipendiet är för dig som har ett specialintresse du vill utveckla eller något specifikt du vill studera.

Ansökan ska vara Husmodersföreningen tillhanda senast 1 september 2016. Skicka ansökan till Anna-Lena Nilsson, Vikene Tomtebo, 671 94 Brunskog.

Samarbetet med Hembygdsföreningen

Samarbetet med Hembygdsföreningen började 1963 i samband med vårt gemensamma arrangemang, "Gammelvala".

Under Gammelvalaveckan har Husmodersföreningen hand om nävgrötsköket. Där kokar vi gröt av ca 800 kg skrädmjöl och steker ca 1800 kg fläsk.

I kaffeserveringen serverar vi våfflor, klengås, ostkaka mm. Vi har också hand om personalens kaffeservering där ca 500 medarbetare dagligen under gammelvala utspisas. Det är vi som ystar ost, kärnar smör och tillverkar sötostgröten. Dessutom spinner vi lin, kardar och spinner ull, växtfärgar, tovar, byker och väver.

Vi har även hand om Gammelvalatombolan. Vinsterna till tombolan tillverkar vi under de återkommande träffarna som vi har hela året runt.