Gammelvala 24-31 juli 2021

  • Välkomna
  • Hembygdens dag
  • Trädgårdsdag & Folkmusik
  • Barndagen
  • Husmödrarnas dag
  • Veteranbilsdagen
  • Mc-rally & tändkuledag
  • Auktionsdagen
  • Fårens dag

 
Gammelvala - den gamla världens vecka. Åtta dagar då vi moderna människor får en chans att njuta av ljuden och dofterna från naturahushållningens tid i Brunskog, Värmland.

Årets upplaga av Gammelvala 2020 ställs in pga covid-19 och de restriktioner som gäller. Vi gör nytt försök nästa år och hälsar er då välkomna 24-31 juli 2021. För er som önskar att stötta föreningen så kan ni stödja ekonomiskt via att bli stödmedlemmar genom att med valfritt belopp swisha 123 065 61 81 eller bankgiro: 849-9022  märk med "stödmedlem". Önskar Ni att hjälpa till i form av idellt arbete så hör gärna av er.

Pressmeddelande:

Vid ett gemensamt styrelsesammanträde mellan Brunskogs Husmodersförening och Brunskogs Hembygdsförening beslutade man att ställa in årets Gammelvala. Arrangemanget har pågått sedan 1963 utan avbrott och betraktas av många i bygden som årets verkliga höjdpunkt. 

Arrangörerna påpekar att med nuvarande restriktioner om samling av högst 50 personer, så är det otänkbart att kunna genomföra Gammelvala. Även om siffran skulle höjas till 500 personer, så täcker den bara delvis medarbetarstaben, som brukar vara mellan 600-700 personer.

"Dessutom måste vi ta hänsyn till att bland Gammelvala-folket tillhör många riskgrupperna 70+ och vi vill absolut inte äventyra någons hälsa.  För de båda föreningarna innebär beslutet ett stort ekonomiskt tapp. Det svåraste är nog ändå att mista denna vecka, fylld av hårt arbete, men också av glädje, skratt och god arbetsgemenskap. Men detta är ett exceptionellt läge säger talespersonerna för de båda föreningarna."

Hur sommaren kommer att gestalta sig på Hembygdsgården kommer att beslutas efter hand när man ser hur covid-19 utvecklar sig.

I en sagolik vacker miljö med björkdungar som visar vägen från byn ner till sjön finns som vanligt massor av spännande och intressanta saker för såväl ung som gammal. På hembygdsgården finns ett trettiontal byggnader från 1700-talet och framåt och under veckan sjuder området av liv när ca 500 ideella arbetare ser till att erjuda besökarna på en historisk upplevelse utöver det vanliga.

Här visas hantverkstekniker och traditioner som fanns förr, till exempel kvinnor som kardar och spinner ull, stickar och syr kläder, bakar tunnbröd, bereder lin, växtfärgar garn, kärnar smör. Män som sköter milan, bränner tjära, slår rep, sågar bräder och mycket mer.

Från friluftsscenen visas bygdespel, dräktparader och musikuppträdanden av både lokala och kända artister. Mitt i veckan arrangeras en stor veteranfordonsträff. Utöver det står olika företeelser i centrum dag för dag. Utefter maskingatan hittar du gamla tändkulemotorer som driver olika maskiner.

Blir man hungrig väljer man traditionell husmanskost eller varför inte pröva på den värmländska nationalrätten nävgröt med fläsk, eller varför inte klengås som är en mer lokal delikatess.

Under hela veckan är det fritt fram för barnens skaparglädje. Verktyg och material finns tillgängliga. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Önskar du/Ni hjälpa till under Gammelvala? Alla är välkomna, maila till info@gammelvala.se