Frödingspelet
År 1959 invigdes Frödingstenen på Skutboudden i Brunskog. Inför detta samlades delar av Frödings vämlandsdiktning i en tidstrogen omgivning, något som sedan utvecklades till Frödingspelet och framfördes första gången 1963. Detta blev upptakten till Gammelvala.
Tanken var att publiken skulle få uppleva en del av det Fröding själv fick uppleva i denna bygd och få se hur dikterna växte fram. Spelet var också en hyllning till människorna, som trots svårigheter njöt av livet och som tyckte att ”Dä finns möe gôtt och trivlitt på denna jola”, som Annersch säger.
Under åren sedan 1959 har spelet förändrats. Det är naturligt. Bitar läggs till, andra tas bort. Men 2006 beslöt man att ta fram det gamla manusskriptet från 1959 och det är detta som nu presenteras. Gustaf Frödings liv var inte alltid sång och musik, men hans diktning och tankar lever och är med oss än, precis som Matildas ord säger i slutscenen. Låt oss bevara Gustaf Frödings minne med skratt och allvar, i god förening.
Brunskogs Teateramatörer är en ”löslig” samling personer som idellt spelar teater, gör framträdanden med mera, bara för sitt eget höga nöjes skull och för att de helst av allt vill roa Er, publiken! Frödingspelet spelas endast under Gammelvala-veckan och handlingen utspelar sig omkring 1890.